Wat is kratom?

Kratom bladeren komen van bomen die groeien in Thailand, Maleisië, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. De bladeren worden traditioneel gebruikt als medicijn, maar nu worden ze ook gebruikt als recreatieve drug.

Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kratom, maar uit een aantal onderzoeken is gebleken dat sommige stoffen in kratom zich aan dezelfde delen van een zenuwcel hechten als opioïde pijnstillers en daardoor een soortgelijk effect in de hersenen veroorzaken.

Artsen waarschuwen dat het erg verslavend kan zijn en behoorlijke bijwerkingen kan hebben. Daarom hebben verschillende Staten in Amerika en meerdere landen in Azië en Europa, kratom-producten verboden. In 2016 heeft de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) voorgesteld om kratom op federaal niveau te verbieden, maar ze hebben dat voorstel voorlopig laten vallen om wetenschappers meer tijd te geven om kratom te bestuderen.

Hoe wordt Kratom gebruikt?

Traditioneel werden kratom-bladeren gekauwd, tot thee gebrouwen of bij het koken gebruikt. Tegenwoordig worden de bladeren vermaalt tot poeder en vervolgens geconsumeerd of gerookt zoals tabak of marihuana.

Het heeft verschillende effecten bij verschillende doseringen. Bij een lage dosering heeft het een stimulerend effect, waardoor je je energieker voelt. Bij een hoge dosering kan het je slaperig maken of je in een droomachtige toestand brengen.

kratom bladeren

Wat zijn de bijwerkingen?

De meest voorkomende zijn misselijkheid en obstipatie, maar de volgende bijwerkingen kunnen ook voorkomen:

  • Spiertrillingen
  • Jeuk
  • Zweten
  • Duizeligheid
  • Droge mond
  • Epileptische aanvallen
  • Hallucinaties
  • Leverschade

Is Kratom verslavend?

Sommige mensen die kratom regelmatig gebruikten, gaven aan dat ze na het stoppen problemen hadden met slapen, diarree en koorts. Sommigen zeiden dat ze zich nerveus, gespannen, boos of verdrietig voelden wanneer ze geen kratom gebruikten.

kratom positief effect

Is het veilig?

Meer onderzoek is nodig om erachter te komen of kratom kopen veilig is en of kratom eventueel voor medische doeleinden gebruikt kan worden.

In de afgelopen jaren heeft de FDA, bedrijven verboden die kratom verkochten als behandeling op het afkicken van opioïden en andere middelen. Ook waarschuwen ze dat sommige kratom-producten besmet kunnen zijn met schadelijke bacteriën zoals salmonella.

Het bureau heeft ook minstens 44 doden gemeld bij mensen die kratom gebruikten. Dit waren allemaal personen die ook andere medicijnen gebruikten of kratom hadden gekocht die besmet was met schadelijke stoffen.