Infobak.nl

Vol met leuke en interessante artikelen

Slecht slapen kan het risico op een hartfalen tripleren

wetenschappers verklaren dat personen die slecht slapen meer risico maken op een hartinfarct.

Slaapapnue of ineffectief slapen zou zich vertalen in drie keer meer kans op een hartinfarct dan overige mensen.

Wetenschappers volgden 54,279 vrijwilligers tussen de ouderdom van 20 en 89 en dat voor langer dan 11 jaar lang en konden zo in kaart brengen of ze hinder hadden van de drie grootste symptomen van slaapstoornissen.

De drie symptomen waar naar gekeken werd waren: problemen hebben om in slaap te vallen, problemen om in slaap te blijven en zich nauwelijks uitgeslapen voelen als men opstond. Diegene die van alle drie symptomen klaagden hadden een fors groter risico op een hartfalen dan diegene dat geen klachten hadden of maar één of twee symptomen vertoonden.

Wetenschapper Doctor Lars Laugsand, van de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim, zei dat de studie niet aantoont dat slaapapnue voor hartstilstand kan zorgen, puur dat er een sterke link is onder allebei.

Een hartaanval gebeurt indien het hart te slap is om op een efficiënte manier bloed door het lijf te pompen. Het veroorzaakt moeheid, ademtekort, versnelde hartslag en gezwollen enkels, en kan bijdragen tot serieuze complicaties.

Miljoenen mensen – circa één op vier adolecenten – ondergaan slaapproblemen en bovendien één op tien zegt daar de invloed van te voelen gedurende z’n alledaags leven in de wijze van moeheid en gemoedswisselingen.

Dr Laugsand en collega’s, die een research publiceerde in het European Heart Journal, verzamelde gegevens over slaap tradities van heren en dames die geen signalen vertoonden van hartproblemen toen ze met de studie startten in de midden jaren ’90. Ze volgden de vrijwilligers op tot het jaar 2008 en hadden tot op die moment 1,412 gevallen van een hartfalen.

Er was een verhoogd risico van 453 percent op een hartfalen voor personen die alledrie de symptomen van slapeloosheid vertoonde versus iemand die geen symptomen had. Dit getal ging nog omhoog naar 525 percent als ze ook hinder hadden van depressie en angstaanvallen bovenop de gewone symptomen.

Doctor Laugsand liet opmerken dat het niet herkenbaar was welk biologisch mechanisme hiertoe zorgde, maar slaapproblemen zouden spanning kunnen teweegbrengen wat een negatieve invloed heeft op onze hart functies.

Doctor Tim Chico, klinisch prof op de universiteit van Sheffield, zei: “studies berustend op deze bezorgen interessante suggesties weer die men verder zou kunnen onderzoeken. Slapeloosheid is een heel onprettige toestand, niettemin er zijn effectieve aanpassingen in de levenswijze die insomnia kunnen inperken, zoals gewicht verliezen en oefeningen.

“Gelukkig zijn de meeste dingen die het risico op een hartinfarct verlagen alsook goed om insomnia te verbeteren, een goed dieet, oefeningen, vermagering en met name niet roken of ophouden met roken.

Prof Emeritus Alun Evans zei ” dit omvangrijk en zeer degelijk uitgevoerd onderzoek toont een duidelijke band aan tussen het aantal symptomen van slecht slapen en het zich vormen van een hartinfarct wat jaren daarna”.

Een compleet onafhankelijk studie heeft nu ook bewezen dat slaapproblemen invloed hebben op enkele honderden genen in ons lichaam. Hopelijk kunnen nog meer dergelijke studies ons nog meer vertellen over de redenen waardoor we slecht slapen en hier dan ook goede oplossingen voor vinden.

Comments are currently closed.