Infobak.nl

Vol met leuke en interessante artikelen

Zonnepanelen uit China zijn hip

Chinese zonnepanelen hebben een nieuw imago gekregen; ze zijn namelijk een trend. Steeds meer consumenten kiezen voor de Chinese varianten, dit boven de Europese en Amerikaanse panelen. Vorig jaar schreef de pers nog over een “verpeste markt” wanneer ze spraken over de zonne-energie markt. Dit omdat Chinese bedrijven, in samenwerkingen met hun overheid, massaal zonnepanelen dumpte op de Westerse markt.

Dit resulteerde in een veel te groot aanbod, waardoor de prijzen gingen dalen. Hierdoor zijn veel Europese fabrikanten failliet gegaan. “Uiteindelijk kan je constateren dat dit alleen maar goed is geweest voor de markt” zegt Hoogleraar Erik de Bruijn van de Erasmus Universiteit. Hiermee doelt hij op het feit dat dit gezorgd heeft voor een ware innovatie golf.

Bedrijven gingen steeds meer en sneller innoveren om zo de concurrentie, waaronder de Chinezen, voor te zijn. Veel producenten zijn in deze strijd gesneuveld ofwel failliet gegaan, maar de overgebleven fabrikanten zijn in een aantal jaar flink veranderd qua techniek.

Het rendement van de nieuwe zonnepanelen ligt veel hoger dan twee jaar geleden. Hierdoor is het voor consumenten nu zo gunstig geworden dat de overheid heeft besloten om geen subsidie meer te vergeven in 2013. Daarnaast is de levensduur van de panelen ook nog eens veel langer geworden en de terugverdientijd korter. Al met al een verzameling van gunstige factoren.

Dit bleef zeker niet ongemerkt voor consumenten en bedrijven, die massaal overstappen op zonnepanelen. De markt groeit dit jaar met ongeveer 300%. Dit zie je terug in het straatbeeld; in elke straat zie je nu wel minimaal 1 huis met panelen! Bedankt China!

, ,

Comments are currently closed.